Verschil stalen neuzen en composiet neuzen bij veiligheidsschoenen.

Wat is het verschil tussen een composiet neus en een stalen neus in veiligheidsschoenen? Beide materialen zijn goed in het beschermen van uw tenen bij het geplet of doorboord te worden in de bouw en industrie.

Specifiek, veiligheid teen laarzen biedt twee vormen van bescherming: slagvastheid en compressie weerstand.

Als het gaat om stalen neus of composiet neus veiligheidsschoen is er niet een beslissende winnaar wat beter is voor de drager.

Zowel staal en composiet materialen worden rond de tenen aangebracht bij de voorkant van de veiligheidsschoenen en beide bieden unieke voordelen die moeten worden afgewogen bij het maken van een aankoopbeslissing.

Om te beginnen is het altijd het beste om uw leidinggevende te raadplegen voordat over gaat tot het kopen van een paar veiligheidslaarzen of -schoenen. In sommige industrieën kunnen stalen neuzen verplicht zijn voor de werkzaamheden.

Bij andere werkzaamheden kunnen veiligheidsschoenen of –laarzen zonder metaal wenselijk zijn, zeker wanneer u regelmatig een metaaldetector moet passeren.

Composiet neuzen

Schoenen of laarzen met een composiet neus zijn in veel gevallen sneller aan vervanging toe dan die met een stalen neus.

Composiet veiligheidsneuzen zijn vaak vervaardigd uit niet metalen materialen zoals; kevlar, koolstof, koolstof vezel, kunststof of glasvezel.

Door het ontbreken van metaal zijn deze veiligheidsneuzen ideaal bij werk waar regelmatig detectiepoortjes gepasseerd moeten worden, dit kan het geval zijn bij werkzaamheden op vliegvelden, waar vaak een hogere staat van veiligheid is dan op andere locaties. Ideaal dat u dan niet iedere keer uw veiligheidsschoenen hoeft aan en uit te trekken.

Het ontbreken van metaal heeft ook nog een ander bijkomend voordeel en dat is het ontbreken van geleidende eigenschappen.

Dit is vooral bij extreme omstandigheden, zoals heel warm of koud weer, of het werken in koude en warme binnen omgevingen. Omdat er geen metaal inzit zal de neus ook geen warm of kou geleiden en dit scheelt koude voeten, eventueel zouden goede werksokken een oplossing zijn tegen kou, maar bij warmte word dit al lastiger.

Ook is de composiet veiligheidsneus niet elektrisch geleidend, hierdoor hebben veiligheidsschoenen met composiet een significant betere elektrische weerstand dan werklaarzen met een stalen neus. Dit is natuurlijk een enorm voordeel als u veel met elektriciteit werkt.

Een composiet veiligheidsneus is in vergelijk ook een stuk lichter dan zijn metalen tegenhanger. Dit betekend dat het uiteindelijk minder energie kost om te lopen en zullen ze een stuk comfortabeler om uw voeten voelen. In veel gevallen merkt u niet eens dat u veiligheidsschoenen draagt.

Stalen neuzen

De stalen neus is een klassieker en is vaak synoniem voor veiligheidsschoenen en dit is niet zonder reden.

Jarenlang zijn stalen neuzen de beproefde methode geweest om de tenen van werknemers te beschermen. Hoewel composiet neuzen vaak lichter zijn en andere voordelen bieden, biedt de stalen neus een betere directe bescherming.

U leest het goed, voor bij directe rechte impact heeft een stalen neus een betere kracht absorptie dan een composiet neus.

Dit gezegd te hebben komt deze situatie niet vaak voor, tenzij u in een extreem gevaarlijke omgeving werkt zal de composiet veiligheidsneus voldoende veiligheid bieden en uw tenen beschermen tegen de impact.

Buiten het bovenstaande zijn sommige werknemers ook op hun hoede dat de stalen neus de tenen zou kunnen afhakken als er maar een zwaar genoeg voorwerp op zou vallen. Dit is echter door Mythbuster getest en dit bleek niet het geval te zijn, in onderstaand filmpje kunt u dit terugkijken.

Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen nog steeds kiezen voor stalen neuzen bij -werklaarzen en veiligheidsschoenen is de prijs, een composiet neus is duurder te produceren wat weer resulteert in duurder schoeisel.

Veiligheidsvoorschriften

Wilt u meer weten over specifieke veiligheidsvoorschriften? Dan wij ik u op de EN ISO 20345:2011 norm. Veiligheidsschoeisel in Europa dient te voldoen aan de EN ISO 20345:2011 norm, dit zijn de ISO richtlijnen specifiek voor veiligheidsschoenen.

Conclusie

Weest altijd voorzichtig en oplettend bij het uitvoeren van (gevaarlijk) werk. Composiet en stalen neuzen zijn zeer geschikt voor het beschermen van uw voeten, maar voorkomen is altijd beter dan genezen, zorg daarom dat u zichzelf niet in onnodig risicovolle situaties plaatst.

Nu u bekent bent met de belangrijkste verschillen tussen stalen en composiet veiligheidsneuzen, welke neuzen zouden geschikt zijn voor uw werksituatie?

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + zeven =